Toruńskie osiedle, zaprojektowane przez cenioną warszawską pracownię S.A.M.I Architekci, to osiem czterokondygnacyjnych budynków, które powstały przy ul. Okólnej. Swoje przyszłe „M” znajdzie tu 320 rodzin. Dla wygody mieszkańców architekci przewidzieli także przestronne zielone dziedzińce, rodzinne place zabaw oraz ponad 380 miejsc postojowych. W bezpośrednim sąsiedztwie znajdują się liczne usługi – targowisko, sklepy osiedlowe jak i market spożywczy.

Osiedle znajduje się w pasie historycznych fortyfikacji. W ramach inwestycji odtwarzana jest tzw. droga forteczna prowadząca do fortu na południu obrzeży Torunia. Przy głównym wjeździe do osiedla znajduje się plac – centrum spotkań mieszkańców – z zielenią, ławeczkami i posadzką, która zapewni wiele radości dzieciom, będzie bowiem dostosowana do rysowania kredą. Osiedle obejmuje osiem kameralnych budynków, po 40 mieszkań w każdym (w tym po dwa mieszkania dostosowane dla osób z niepełnosprawnością ruchową). Wejście do każdego z budynków prowadzi przez niewielki pawilon, rozświetlony dzięki przeszkleniom. Mimo niskiej zabudowy, w budynkach są windy.

Dla rowerzystów

Bezpośrednio z zewnątrz będzie można wejść do rowerowni, dostępnej w każdym budynku. Dodatkowo na terenie osiedla postawimy stojaki. Wzdłuż ul. Andersa prowadzi ścieżka rowerowa – wprost na teren osiedla.

Dla dzieci

Na plac zabaw przeznaczono ponad 120 mkw. Stanie tu huśtawka z koszem, wieża wspinaczkowa ze zjeżdżalnią, piaskownica, a także bujak dla najmłodszych. Plac zabaw zostanie wygrodzony, a wokół zasadzimy drzewa, które w przyszłości zapewnią ochronę przed słońcem.

16 mieszkań dwu- i trzypokojowych będzie przystosowanych do potrzeb osób z niepełnosprawnością ruchową. Do udogodnień należą m.in.: powiększony metraż łazienki, kabina prysznicowa, poszerzone korytarze i otwory drzwiowe. W łazienkach znajdą się natryski w poziomie posadzki, armatura dogodna dla osób na wózkach, uchwyty oraz specjalne zasłony prysznicowe. Będzie tu także instalacja przyzywowa z sygnalizatorem na korytarzach.